Toi­min­ta­ker­to­mus

Otteita vuoden 2016 toimintakertomuksesta

Yhdistys esittää sydämelliset kiitokset Irma Heikkilälle sekä Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten äänistudiolle Sonrevuon Daisy-version tuottamisesta.
Nettisivujen (www.steleto.fi) päivitys on viivästynyt. Tarkoituksena on lisätä tekstejä myös esperantoksi.

Asta Torpo osallistui esperanton maailmankongressiin (UK) ja välittömästi sen jälkeen pidettyyn IKBE-kongressiin Slovakiassa (Nitra). IKBE-kongressin kaukaisin osanottaja oli japanilainen Kunio Tanabe, joka säännöllisesti on tuonut oman panoksensa kongressien ohjelmaan niin luentojen kuin huilumusiikin välityksellä. Nitrassa hän ihastutti myös laulullaan.

Kongressin teemana oli nykyaikainen tekniikka sokeiden elämässä.
IKBEn ohjelma käsitti yleiskokouksen yhden istunnon ja kokopäivän retken Topolcianky-kylään. Kylä tunnetaan komeasta linnastaan ja hevosistaan, joihin tutustuttiin kosketusetäisyydellä. Linnan puutarhassa vietettiin mukava lepo- ja rupatteluhetki. Linnassa toimii hotelli ja löytyi sieltä myös suomalainen sauna ja houkuttelevia hemmotteluhuoneita. Lounas nautittiin linnan ravintolassa.

Kongressin tememn mukaisesti Asta Torpo esitteli taskukokoisia apuvälineitä (17 kappaletta). Apuvälineet kulkivat kädestä käteen tunnusteltavina. Eniten kiinnostusta herättivät Astan taikasauva ja hänen 3d-tulostimella valmistamansa Porin kohokartta. Otto Prytz (Norja) kertoi GPS-paikantimesta ja Walter Wagner (Itävalta) päivittäin käyttämistään teknisistä apuvälineistä.

Astan Torpon pyynnöstä järjestyi esittely Inteligenta haltejo- järjestelmästä, joka on leviämässä mm. Itävaltaan ja Slovakiaan. Liikkumisjärjestelmä esiteltiin Tšekissä (Olomouc) pidetyssä kongressissa. Aiheesta ilmestyi artikkeli "Esperantoa ja kulttuuria" Kajastus-lehden numerossa 15/2011 ja Esperantolehdessä 4/2011 "Esperanto kaj alirebla kulturo por blinduloj". Helsingin seudun liikenne (HSL) sai selostuksen "Älykästä kommunikointia liikenteessä". HSL vahvisti vastaanottaneensa tiedotteen, mutta asian käsittelystä ei ole tietoa.

Italian 83. esperantokongressi Frascati (Rooma) elokuussa, teemana kielten opetus Euroopassa. Asta Torpo kertoi kokemuksistaan ruotsin kielen opettajana erilaisissa aikusiten oppilaitoksissa, viimeksi Helsingin yliopistossa. Kongressikirjassa ilmestyneen Asta Torpon ja hänen luentonsa esittelyn innostamana saliin saapui toistakymmentä kuulijaa. Se on hyvä saavutus, sillä samanaikaisesti oli useita mielenkiintoisia luentoja muissa saleissa.

Vatikaanin retkellä Pietarin aukiolla luettiin monen monta pitkää Ave Maria-rukousta, joihin yleisökin osallistui. Kohokohta oli paavi Franciscuksen avoautolla ajelu yleisön luona ja vammaisten kohtaaminen henkilökohtainen kohtaaminen. Paavi kätteli vammaiset ja siunasi heidät avustajineen. Paavin saattueen mustapukuiset papit jakoivat pienen helmikoristeisen ristiriipuksen koteloinen ja paavin valokuvan. Riipaisevaa oli nähdä, miten hartaasti vammaiset lapset ja lasten vanhemmat odottivat paavin siunausta.